Grant Hart
Living Room
29. april 2010.
Organizator: Pop Depresija

30. april 2010.

 
 
 
  Dugo smo čekali na ovaj koncert, rekli bismo predugo! Osoba koja je bila u mnogim srcima, još od njegovih dana sa grupom Husker Du osamdesetih godina, napokon se po treći put pojavila pred nama.

Prvi put je to bilo davne 1990. godine na jedva održanom koncertu u "Akademiji", kada je Grant ostao bez gitare pa ju je pozajmio od naših muzičara. Drugi put je održao dva izvanredna koncerta 1995. godine u KST-u koja su ostala generacijama da ih prepričavaju.
A onda muk! S vremena na vreme poneki album (Ecce Homo iz 1996. i Good News For the Modern Man iz 1999.) i praktično povlačenje iz muzike. Ovogodišnji Hot Wax predstavljao je veliko iznenađenje. Na našu sreću vrlo prijatno. A onda se čulo da dolazi krajem aprila. Njegovi fanovi spremno su dočekali ovaj nastup, jer ne propušta se tek tako koncert takve legende kao što je Grant Hart. Napokon je došao i taj dan!
Predgrupa Žene Kese bila je simpatična, energična ali i dobro dozirana u svom nastupu.



U 23:23 na scenu je izašao on. Mršav, pomalo zapušten, u smeđoj majici i farmerkama, sa pletenom kapom na glavi. Prošlo je 15 godina i vreme uzimanja raznih sredstava učinilo je svoje ostavivši trag na njemu. Nisam ga nikad video bosog, ali ovaj put je bio u japankama. Iz prvog reda se dobro videlo njegovo deformisamo levo stopalo. Hodao je polako po bini nameštajući zvuk na pojačalu. Uključio je svoju Fender gitaru i krenuli su zvuci - "She Floated Away", "Girl Who Lives on Heaven Hill", "No Substance". Onda se okrenuo novom  albumu i izveo nadahnute verzije pesama "You’re The Reflection of the Moon on The Water" i "Barbara". Ove dve kompozicije pokazale su da mu stvaralačka inspiracija nije presušila.
Nije bilo predaha, Grant je krenuo dalje i odmah pun pogodak "2541", pesma na koju smo svi čekali!
Potom su usledile "Never Talking to You Again", "Letter From Man" i na opšte veselje "Green Eyes".
Iako je po mišljenju pojedinaca veče proticalo u atmosferi maturske večeri kada svira omiljeni bend, ubrzo je došlo do incidenta koji je donekle promenio atmosferu na koncertu.
Naime, jedan od posetilaca blizu vašeg izveštača zahtevao je od Harta da otpeva "Diane" što je ovaj odbio. Ljut i pod gasom dotični posetilac je počeo da proziva  pevača i da mu viče „Fuck You“ više puta. Pomalo zatečen Grant se ipak snašao, odgovorio mu i izveo dve gospel stvari "Where You There When They Crucified My Lord" i "Little Angel". Primajući narudžbe od publike izveo je "Pink Turns to Blue", "The Main“i“My Regrets".
Međutim gadna scena sa "psovačem" se nastavila pa je organizator koncerta morao lično da izbaci izgrednika. Bila je to vrlo neprijatna scena za mnoge u publici.



Poštujući dalje želje publike Grant je izveo "Sorry Somehow" i "Last Days of Pompei". Iako je izgledalo da je sačuvao sopstveni mir, pogled  na objektiv jednog od fotografa (koji je nastavio da snima, iako je Grant zamolio sve da prestanu s tim), doveo ga je do besa pa je dotični objektiv bacio na drugu stranu bine.
Shvativši da je izgubio živce, započeo je priču o pesmi "Diane" i rekao da ne voli da je peva u frivolnim okolnostima (kao kad ju je tražio pijani posetilac), jer se u pesmi govori o osobi čiji život nije bio ništa poseban i koja je postala poznata samo po svojoj smrti. Posle ovog objašnjenja je i odsvirao "Diane".
Na kraju koncerta je izveo "Standing By The Sea" i "Admiral of the Sea". Njegov glas nije izgubio ništa ni u svojoj boji ni u ekspresivnosti ni u emocijama. Publika je to prepoznala i gromoglasno nagradila.
Grant Hart je napustio binu ali se brzo vratio i na bis izveo "Don’t Want to Know If You Are Lonely". Svi prisutni su pevali s njim. Onda je opet krenuo sa bine ali se vratio i na naše iznenađenje izveo kompoziciju grupe "Love""Signed DC".
Sat i po vremena nastupa brzo je prošao. Možda ovo i nije bio njegov najbolji nastup, ali posle toliko godina smo se uverili da je živ i da dalje radi. Nekima je ovo bilo dovoljno, nekima nije, a vašem izveštaču je uz autogram koji je dobio ostao osmeh na licu.


tekst i foto - slobodan vlaketiĆ

 
 

koncerti


Editors

Club Colosseum, Skopje
17.04.10.




Covenant
Dom omladine Beograda
10.04.10.




Mariza
Sava Centar
10.04.10.




KKN/Hornsman Coyote
Dom omladine Beograda
08.04.10.




Pips Chips & Videoclips
Dom omladine Beograda
07.04.10.




Svi na pod
Dom omladine Beograda
06.04.10.




Sonny Vincent
Living Room
27.03.10.